6 yıllık geçmişi ile Bitcoin teknolojisinin temeli olan blockchain ve altında yatan muhteşem yenilikler dünya finans devleri tarafından yakın takibe alınmış durumda. Coin-Turk'ten Onur Atam'ın haberine göre; her zaman bahsettiğimiz gibi, bitcoin dünya için fiyatından çok daha değerli yenilikler barındırıyor. Geçtiğimiz yıllarda tüm dünya bankaları ve devletlerin korkuyla baktığı sistem, gelişimini her geçen gün arttırarak sürdürünce öyle görünüyor ki finans kuruluşları “bitcoin teknolojisine olan uzak duruşlarında” stratejik değişikliğe gitmek zorunda kalıyor.
Artık şunu rahatlıkla söyleyebiliriz;
Birbirine kenetlenmiş olan bitcoin topluluğu, tüm dünyada dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.
Son haftalarda tüm dünyadan gelen haberlerden anlaşılacağı üzere, öncelikle bankalar ve sonrasında devletlerin finansal politikalarını yönetenler peşi sıra Bitcoin’in teknolojisi, blockchain, transfer kolaylığı, maliyetlerin azlığı gibi temel prensip başlıkları hakkında olumlu görüş bildiriyor. Bu açıklamaları bir bütün olarak değerlendirdiğimizde ortaya çıkan sonuç, Bitcoin’in alt yapısının görmezden gelinemeyecek kadar değerli olduğu gerçeğinin kabul edilmeye başlandığıdır.
Sign_Office_of_the_Comptroller_of_the_Currency_(USA)Her ne kadar kötü örneklerin bolca yaşanması, sistemi ezelden beri eleştirmek için pusuda bekleyenlerin ekmeğine yağ sürse de, “deneysel bir devrim niteliğindeki” geçiş sürecinde bu olumsuzlukların yaşanması bir süre sonra normal karşılanacaktır. Hatta bana kalırsa bitcoinde yaşanan fiyat dalgalanmaları geçmişe kıyasla tüm negatif ve pozitif gelişmelere mantıklı tepkiler vereyi öğrenmiştir. Tabi ki, gerçek tepki aritmetiği tam anlamıyla oturmuştur diyemeyiz. Ancak şu bir gerçek ki, eskiden herhangi bir banka, içinde “bitcoin” kelimesi geçen bir cümle kursa dahi çok ciddi piyasa hareketleri yaşarken, şimdilerde sadece bitcoin ile ilgili yayınlanan dev araştırmalar piyasada dramatik değişiklikler yaratmamaktadır.
27 Temmuz’da Deutsche Bank tarafından yapılan araştırma raporunun satır araları iyi okunmalıdır. Teknoloji, net bir şekilde tüm çekincelere rağmen kabul edilmeye başlanmıştır. Yine Amerikan Para Piyasası Kontrol Dairesi (OCC)’nden Thomas J. Curry 7 Ağustos’ta yaptığı konuşma ile finansal geleceğin yapı taşları arasında blockchain teknolojisinin olacağını gösteriyor.
Bankaların mevcut para ve veri transfer sistemi için “geleneksel sistem” tanımlamasının yapılmaya başlandığını görmek, geleceğin bitcoin ve türevleri için çok önemli gelişme ve yatırımlara gebe olduğunu düşünmemize sebep oluyor. Bunun en somut örneği, CitiBank tarafından başlatılan bitcoin benzeri bir blockchain çalışmasıdır. Bu tür büyük grupların attığı her somut adım, bitcoin eko sisteminin daha ciddiye alınan ve derinlemesine incelenen bir teknoloji olmasını sağlayacaktır. Bu sayede bitcoin üzerinde dolanan tüm karanlık bulutlar zamanla yok olacaktır.
Bitcoinin, transferleri merkezi otorite ihtiyacı duymaksızın P2P (kişden kişiye) yapabilir olması, çok kısa bir sürede uluslar arası transferlerin yapılabilmesi, çift harcamanın önüne geçen altyapısı ve çok düşük transfer maliyetleri ile önü alınamaz yükselişi hızlanarak devam edecektir.
Önümüzdeki dönemde sistem ile ilgili verilecek en büyük savaşın “merkeziyetsiz yapı” konusunda olacağı şüphe götürmez bir gerçek. İzleyip görmeye devam edeceğiz.